Odysseus komt thuis


Meivakantie '18 Odysseus komt thuis.

Koning Odysseus vertrok twintig jaar geleden van huis om mee te vechten tegen Troje. Zwervend over zee probeert hij nu alweer tien jaar thuis te komen. Maar steeds zit hem wat tegen. Hij heeft het zwaar, hij mist zijn vrouw Penelope. Gelukkig helpt Godin Athene hem.

Ook koningin Penelope heeft het zwaar, ze mist Odysseus al zo lang en weet niet of hij nog leeft. Het paleis zit vol vrijers die van haar eten en drinken. ‘Trouw met mij, want Odysseus is toch al dood’, zeggen de vrijers. Penelope vindt het steeds moeilijker om nee te zeggen.

Als Odysseus eindelijk op zijn eiland terugkeert, vermomd hij zich als zwerver om te zien hoe het is op het paleis. Alleen zoon Telemachos weet dat zijn vader terug is. Zelfs Penelope weet het nog niet.

Penelope verzint een wedstrijd. ‘Wie het lukt om met Odysseus zijn pijl en boog te schieten, die ga ik trouwen’. Iedereen probeert het, maar alleen de als zwerver vermomde Odysseus lukt het. De vrijers worden boos, ze proberen Odysseus te doden. Hij doet zijn vermomming af en doodt met zijn zoon alle vrijers.

Eindelijk zijn Odysseus, Penelope en zoon Telemachos samen.
Ze leven nog lang en gelukkig.